Királyi esküvők – 2. rész

Királyi esküvők – 2. rész

Talán a legsikeresebb blogbejegyzésünk volt a „Királyi esküvők 1. része”. Úgy látszik nem csak mi imádjuk az esküvőket, különösen ha a csodaszép modern hercegnők, királynők mondják ki az „igen”-t választottjuknak! Az itt megcsodált menyasszonyi ruhák bizony hosszú évekre meghatározzák a menyasszonyi ruha divatot…ezeket a csodaszép fotókat látván ezen picit sem csodálkozunk!

Jöjjön hát a folytatás a www.harpersbazaar.com segítségével!

 

Királyi esküvők sorozat Princess Martha Louise
Princess Martha Louise

9. A norvég Martha Louise hercegnő & Ari Behn

 

Martha Loise V Harold norvég király egyetlen lánya 2002-ben ment hozzá választottjához az Ari Behn íróhoz a Trondheim katedrálisban. Sajnos a tündérmese 2016-ban véget ért, külön váltak útjaik.

Nem véletlenül említjük ezt a szót: „Tündérmese”. A hercegnő menyasszonyi ruhája tele van drámai részletekkel, éppúgy, mint életének egyéb területe. Ha belegondolunk abba, hogy Ő volt az aki meghonosította a népmesék színházi felolvasását cseppet sem csodálkozunk azon, hogy a az esküvői is tele volt a tündérmesére utaló részletekkel.

A norvég tervező Wenche Lyche tervezte a ruhakölteményt amit a hercegnő legemlékezetesebb öltözékei inspiráltak. A menyasszonyi ruha két részből állt: egy hosszú ujjú kabátkából hatalmas uszállyal és egy elegáns ruhából. A kabátot a hercegnő kizárólag a szertartáson viselte. A kabát részleteiből nem hiányoztak a gótikus részletek, puffos váll,  magasított nyakkivágás, illetve a hatalmas uszály formája. A mi kedvencünk mégis a romantikus „A” betűt formázó swarovski brosstű a kabáton.

 

 

Királyi esküvők sorozat Bolkiah Sarah Salleh a szertartáson
Bolkiah Sarah Salleh

 

10.Brunei koronaherceg Al-Muhtadee Bilah & Bolkiah Sarah Salleh

Bolkiah Sarah Salleh 17 éves korában ment feleségül a világ leggazdagabb koronahercegéhez, a 30 éves Al-Muhtadee Bilah-hoz. Esküvőjüket megválasztották Ázsiában az „év esküvőjének”. A ceremónián 2000 meghívott vett részt, köztük számos illusztris vendég, különböző királyi családokból.

A menyasszony gyémánt tiarát valamint gyémánttal kirakott cipőt viselt élete legboldogabb napján, a kezében tartott csokor virágjai szintén aranyból és gyémántból készültek.

Érdekesség, hogy a néhány nappal korábban csak a herceg volt jelen az esküvői fogadalmak iszlám felajánlásán, az esküvő volt az első esemény ahol párként jelentek meg (hivatalos neve: bersanding). Ez a fantasztikus esemény több napon keresztül tartott.

A herceg korábbi barátnője nem volt a királyi család számára megfelelő, a cukorbeteg herceg pedig visszautasította, hogy a hagyományoknak megfelelően közeli unokatestvérével házasodjon össze.

Sarah-t előző évben ismerte meg amikor a menyasszony egyik iskolatársa beházasodott a királyi családba. Barátaik elmondása alapján megismerkedésük követő hónapban már el is jegyezték egymást, a kölcsönös szerelem azóta is tart. Szerencsére Sarah a királyi család távoli rokonságába tartozik édesapja révén, így semmi akadálya nem lehetett a királyi esküvőnek.

 

Királyi esküvők sorozat Lady Davina Windsor
Lady Davina Windsor

 

 

11. Gary Lewis & Lady Davina Windsor

Lady Davina Windsor II. Erzsébet unokatestvérének, Gloucester hercegének lánya és Gary Lewis 2004-ben kötötték össze életüket a Kensington palota egyik privát kápolnájában.

A pár az esküvő előtt 4 évvel egy vakáción ismerkedett meg Balin és kapcsolatukat éveken át titokban tartották. Gary az első „Maori” (polinéz férfi Új Zélandról) aki beházasodott a királyi családba.

A menyasszonyi ruha egyszerre volt romantikus és klasszikus. A ruhakölteményt Luisa Beccaria tervezte. A tüll és az organdie rétegek domináltak az esküvői ruhában, színben pedig az ekrü mellett megjelentek blush effektek. A modellt hosszú virágmotívummal  díszített csipke takarta mely végigfutott a hosszú uszályon is.

 

 

 

 

Királyi esküvők sorozat Letizia of Spain
Letizia of Spain

12. Felipe király & Letizia királynő Spanyolországból.

2004-ben vette feleségül a spanyol Felipe herceg, Sofia királynő és Juan Carlos király fia, az elvált Letizia Ortiz Rocasolano-t a Santa Maria katedrálisban Madridban. 10 évvel később Juan Carlos király lemondott, trónját az ifjú párra hagyta.

Letizia királynő esküvői ruhája igazán formabontó volt, különbözött minden más királyi menyasszonyi ruhától. A zseniális Manuel Pertegaz álmodta meg a lélegzetelállító ruhakölteményt.

A királyi pár igen nehéz időszakban házasodott össze, 2 hónappal az emlékezetes madridi terrortámadás után. A jövőbeli királynő a nemzet érzékenységét figyelembe véve igyekezett, hogy  esküvői ruhája szolidan elegáns legyen, még véletlenül se tekintsék fényűzőnek.

Jövőbeli anyósa, Sofia királynő javasolta, hogy a menyasszonyi ruha tervezésekor tekintsenek vissza a 80-as évekhez, vegyék figyelembe a két ikonikus nő, Audrey Hepburn és Jacqueline Kennedy Onassis eleganciáját. Úgy gondoljuk a „végeredmény” igazán lenyűgöző lett. A magasított nyakú, hosszú ujjú, a menyasszony testét szolidan követő ruhacsoda ezüst hímzéssel és hosszú uszállyal telitalálat lett, amely a spanyol divatot hosszú éveken keresztül meghatározta.

 

Királyi esküvők sorozat Mabel Wisse Smith
Mabel Wisse Smith

13.Mabel Wisse Smith & Friso of Orange-Nassau herceg

Mabel Wisse Smith és Friso of Orange –Nassau herceg a holland Delf városában házasodott össze 2004 áprilisában. A párnak két gyermeke született és házasságuk a herceg 2013-ban bekövetkezett haláláig tartott.

A menyasszony  három dimenziós masnikkal díszített Viktor&Rolf divatház által tervezett esküvői ruhája igazán „sokkolónak” hatott 2004-ben. Ennyi év után viszont megállapíthatjuk, a tervező megálmodta a divatot. A mintázat annál inkább érdekes, hogy tudjuk, az a hercegnő saját tervei alapján készítették. A selyemből, tüllből, szalagokból készült menyasszonyi ruha több mint 600 órán keresztül készült, a motívum pedig hosszú ideig fellelhető volt a divatház különböző kreációjában. Nem csoda: a minta az el nem múló szeretetet idézi.

A menyasszonyi ruha a nagyközönség számára is megcsodálható volt a „Viktor & Rolf: Divatművészek 25 éve” kiállításon a rotterdami Kunsthalban.

 

 

 

 

Királyi esküvők sorozat Mary Donaldson
Mary Donaldson

14. Mary Donaldson & Frederik dán koronaherceg

Mary Donaldson és Frederick dán koronaherceg 2004-ben Koppenhágában, Dániában kötötte össze életét. A herceg és az ausztrál hölgy egy bárban ismerkedett meg a  Sydney-ben megrendezett Olimpia idején. Az esküvőt pedig evezőversennyel, rock-koncertekkel tették igazán felejthetetlenné.

Mary ruháját a dán Uffe Frank tervezte. Csodaszép ekrü színű szaténból álmodta meg gyöngyházfényű selyem organzával bélelve. Különlegessége a csúcsosan végződő csónakkivágás. illetve a hosszanti fodrokkal dúsan díszített szoknya. A menyasszony karcsú derekát csodásan kihangsúlyozta a tervező, a fejére pedig különleges, a tiarával összedolgozott csipkefátyol került.

A menyasszonyi csokrot az 1997-ben elhunyt édesanya sírjára vitték Skóciába.

 

 

 

 

Királyi esküvők sorozat Camilla, Duchess of Cornwall
Camilla, Duchess of Cornwall

15. Károly herceg & Camilla, Cornwall hercegnője

2005-ben Károly herceg feleségül vette első szerelmét Camilla Parker Bowles- t polgári szertartás keretén belül a Windsor kastély St. George kápolnában.

A menyasszony Anna Valentina által tervezett ekrü színű, lágy esésű, térdet takaró selyem chiffon esküvői ruhát viselt a szertartáson, melyhez könnyű kabátot és hatalmas kalapot álmodtak meg számára. A lábbeli a híres L.K. Bennett divatház egy darabja, ahonnan Katalin hercegnő is előszeretett választja cipőit.

A könnyű ruhát az egyházi szertartásra egy lenyűgöző, földig érő, fakókék, arannyal hímzett kabátra és a hozzá illő chiffon ruhára cserélte. Fején egy, az azóta ikonnak számító, Philip Treacy fejdíszt viselt. Az arany hímzés, az arany fejdísz, illetve a hajára fújt arany hajspray összhatása igazán drámai volt!

 

 

 

 

 

Királyi esküvők sorozat Autumn Kelly
Autumn Kelly

16. Peter Philips & Autumn Kelly

Peter Philips a legidősebb unokája Erzsébet királynőnek és Fülöp hercegnek. 2008-ban vette feleségül a kanadai születésű Autumn Kelly-t a Windsor kastélyban található St. George kápolnában.

Autumn a királyi család „új generációjának” első menyasszonya volt, ennek megfelelően esküvőjük nagy figyelmet kapott. A menyasszony off-white duchesse szatén esküvői ruhát viselt, melyet Chantilly csipkével díszítettek. A derekát kihangsúlyozó, hosszú uszállyal készült modellhez kis csipkebolerót álmodtak meg. Tiaráját a királynő gyűjteményéből kapta kölcsön.

A menyasszonyi ruhát az évtizedek óta nagy elismerésnek örvendő Sassi Holford tervezte, kinek népszerűsége  a kreáció után tovább nőtt.

 

 

Királyi esküvők sorozat Princess Marie of Denmark
Princess Marie of Denmark

17. Joachim herceg & Marie hercegnő Dániából

A dán Joachim herceg második feleségét – leánykori nevén Marie Cavallier – 2008-ban a Mageltander templomban Dél Jutland-ban, Dániában. Napjainkban a pár és gyermekeik Koppenhágában élnek.

A menyasszony ruháját  David Arasa és Claudio Morelli tervezte az Arasa Morelli divatházból. Marie ruhája különleges Calais csipkéből készült melyet különleges virágmintával emeltek ki. Az off white esküvői ruha csipkéje a híres Loire – völgyi Buche – ből származik.

 

 

 

 

 

 

 

Királyi esküvők sorozat Princess Victoria férjével
Princess Victoria

18. Victoria hercegnő & Daniel herceg Svédországból.

A svéd koronahercegnő, Victoria és Daniel Westling 2009-ben jelentették be eljegyzésüket, esküvőjüket pedig egy évvel később tartották egy lenyűgöző ceremónia keretében a Storkyrkan templomban Stockholmban. A párnak azóta két gyermeke született: Estelle hercegnő és Oscar herceg.

A menyasszonyi ruhát a svéd Par Engsheden tervezte és mint – várható volt – az „év ruhájának” választották. Az álomruha krém színű duchess szaténból készült, hatalmas gallérral mely a ruha hátán csúcsos alakzatban végződik. Az esküvői ruha dereka egy hatalmas cummerbund stílusú övvel van hangsúlyozva, melyen hátul elegáns gombsor fut végig.  A modell rövid ujja tökéletes választás a templomi szertartáshoz, illetve a szabadtéri programokhoz.

Maga a szoknyának csak egy rövid uszálya van, hogy táncolni tudjon a hercegnő, viszont az 5 méter hosszú, lecsatolható uszály igazán királynői!

A fátyol igazán tradicionális, hiszen ezt viselte Sofia királynő 1932-ben és Silvia királynő is 1976-ban. Természetesen nem csak a fátyol volt tradicionális, hanem a Cameo tiara is!

 

Tetszett az összeállításunk? Kövesd sorozatunkat!

 

Forrás:

www.harpersbazaar.com

Princess Victoria wedding dress

 

Vissza a Blog oldalra