A menyasszonyi ruhák titkos élete

Menyasszonyi ruhák között

A menyasszonyi ruhák titkos élete

Mit csinálnak a menyasszonyi ruhák, amikor éppen nem férjhez mennek? Hányszor megy férjhez egy hercegnős, habos-tüllös, álombéli menyasszonyi ruha? Hogyan talál rá az „igazi” menyasszonyra, aki oltár elé vezeti? Egyáltalán, hogy kerül a szalonba és ott milyen élete van? Szerelmes álmodozásaink közepette talán nem is gondolunk arra, milyen kalandos utat tesz meg a tökéletes ruha a tervezéstől az oltárig, pedig minden egyes esküvői viselet mesébe illő történeteket őriz. Az Eklektika Szalon ezúttal bepillantást enged a kulisszák mögé, hogy fellibbentse a fátylat a hercegnős, királylányos ruhaköltemények titkairól.

A ruha is egy szerelmes álommal kezdődik

Nincs olyan pillanat az év folyamán, amikor valahol a világban egy tervező ne egy új kreációról ábrándozna: szerelmes leányok darázsderekára, formás keblére idomított vallomásokban gondolkodnak és még az anyagot, a mintát és a kiegészítőket is külön legyárttatják hozzá. Ettől olyan tökéletes egy Morilee, egy Ronald Joyce vagy egy Jesus Peiro darab és éppen ebbe szeretünk bele menyasszonyként: az egyedibe, az utánozhatatlanba. Életünk jobbik felét is ezért választottuk, a férfit, akit számunkra teremtett a természet, és aki éppen ettől tökéletes. Madeline Gardner, Veni Infantino és Marche Segarra álmai minden évben újabb kollekciókban érkeznek hozzánk, utánozhatatlan minőségben. Mi pedig várjuk a meglepetést, ami nem is marad el, hiszen a többszörösen díjnyertes nemzetközi divattervezők kreációi rabul ejtenek, akárcsak a vőlegény szívét az oltárhoz érkező ara.

Végállomás: az Eklektika

Az új menyasszonyi ruha kollekciók – idén a 2020-as divatot számítjuk újnak – megjelenésüktől számítva két-három hónap alatt érkeznek meg a menyasszonyi ruha szalonba. Ennyi idő alatt gyártják le és postázzák a ruhákat, ami akár soknak is tűnhet, ha nem ismerjük a folyamatot. A kifutón megjelenő darabokhoz speciális anyagokat készíttetnek a tervezők, tehát miden új kollekció számára különleges textíliák érkeznek a tervezőasztalra. A csipkék, tüllök, gyöngyök és flitterek világában kézimunkával születnek a csodák – többek között ezért sem lehet postafordultával megkapni a katalógusok darabjait. Természetesen, magukat az anyagokat sem találjuk meg kereskedelmi forgalomban, hiszen ezek csakis a tervezők rendelésére készülnek – éppen ezért lehetetlen megvarratni, lemásolni egy-egy kiszemelt modellt. Aki mégis rászánja magát – ami persze ugyanúgy lopásnak minősül, mint az illegális filmletöltés –, fájó csalódással kénytelen szembesülni: bármilyen ügyes kezű is a varrónő, a különleges minőségű anyagokat és díszeket nem képes rekonstruálni.

A menyasszonyi ruhák kölcsönzési naptára

A klasszikus forgatókönyv szerint az októbertől tavaszig tartó időszakban zajlik a ruhák kiválasztása, majd elkezdődnek az esküvők és szeptember végéig életre kelnek a menyasszonyi ruhaköltemények. Az új, 2020-as menyasszonyi ruha kollekciók darabjait az őszi-téli időszakban már megtaláljuk a szalonban, korábban nem is érdemes ruhát választani a jövő évi esküvőre. Jól döntünk, ha esküvő előtt maximum 6-8 hónappal keresünk ruhát, hiszen legkorábban ekkor találkozhatunk a jövő évi szezon modelljeivel a szalonokban. Szeptember végére pedig az aktuális szezon ruháinak nagyrésze is visszakerül a szalonba és várja az új arákat, ruhapróbára. Az igényes szalonok modelltől és igénybevételtől függően jellemzően maximum 4-5 alkalommal kölcsönöznek ki egy darabot, ez után a legtöbb ruha kiárusításra kerül.

Főszezon és próbaszezon: a hercegnői toalettek mozgalmas élete

Az esküvői fő- és próbaszezon teljes ideje alatt zajlik az élet az Eklektikában. Ősztől tavaszig „eljegyzik”, azaz kiválasztják a ruhákat, tavasztól őszig pedig minden ruha „férjhez megy” – nem is egyszer. A tavasztól októberig tartó főszezonban szombat és vasárnap kivételével minden nap történik valami. Szombaton az esküvők zajlanak, tehát ez maga a „nagybetűs ünnep”, így a ruhák nagy része éppen a menyasszonyokat ékesíti – ezért sem tart nyitva a szalon, például. Hétfőn érkeznek vissza a ruhák, kedden tisztítás és igazítás zajlik, majd szerdától lehet próbálni a visszahozott, rendbetett modelleket is. Ugyancsak szerdán van az esküvő előtti méretvétel is, mégpedig az esküvő hetét megelőző héten.  Csütörtökön és pénteken is próbák zajlanak, de a következő szombati menyasszonynak is pénteken adják ki a ruhát.  Az esküvői főszezon végével elkezdődnek a ruhapróbák a következő évi menyasszonyoknak, tehát élénkül az érdeklődés az új szezon modelljei iránt. Sokan például az év végi ünnepek környékén érkeznek haza külföldről és választják ki a 2020 nyarára tervezett esküvő menyasszonyi toalettjét vagy éppen az év végi, év eleji szabadság idejére szervezik a ruhapróbát. Ilyenkor zsúfoltak a délutánok és megélénkülnek a menyasszonyi csevegők – bár ez utóbbiak ritkán nyújtanak valódi támogatást a bőség zavarával küszködő menyasszonynak. Jobban tesszük, ha szakember tanácsára hagyatkozunk a tökéletes menyasszonyi ruha kiválasztásában.

A menyasszonyi ruhapróba a személyiség próbája is egyben

Egyszer megyünk férjhez, egyetlen ruhában, így nem is várhatjuk el magunktól, hogy izgalmak nélkül, tökéletes magabiztossággal döntsünk oly sok káprázatos menyasszonyi ruhamodell láttán. Ezért olyan fontos, melyik szalonban próbálunk: olyan helyet válasszunk, ahol valódi segítséget kaphatunk elképzeléseink és a valóság közötti távolságok áthidalásához. Valljuk be: nem is tudjuk igazán felmérni, hogy mutat rajtunk egy katalógus-modellen látott hercegnői ruhaköltemény vagy a próbababáról kiszemelt sellő-modell! Ez csakis a próbán derülhet ki, ahol értő szemek és gyakorlott kezek igazítják ránk a legelőnyösebb menyasszonyi ruhát. Jusson eszünkbe, amikor szalont választunk, hogy a minőség minden részletnél fontos: ahol nemzetközi szinten is híres, többszörösen is díjnyertes tervezők kollekcióit próbálhatjuk, ott csakis olyan kollégák dolgozhatnak, akik maguk is maximálisan igényesek a munkájukra. A tervező szerelemből tervez, de aki ezek fölött a „szerelemgyerekek” fölött bábáskodik, ő maga is odavan a munkájáért. Engedjük hát, hogy segítsenek a legjobbik és legszebbik menyasszonyi énünk megtalálásában!

Speciális tudás a legfontosabb napra

Terveink szerint egyszer megyünk férjhez, egyetlen napot kell tökéletesre tervezni és meg is teszünk mindent, hogy a lehető legkáprázatosabbra sikerüljön. A színvonalas esküvői ruhaszalonban dolgozó munkatársaknak viszont ez a szakmájuk, ők a menyasszony esküvői toalettjének specialistái. Olyan tudással rendelkeznek, amilyennel mi magunk csakis akkor bírnánk, ha napi szinten menyasszonyok öltöztetésével foglalkoznánk. Ugye, egyértelmű, hogy kire érdemes hallgatni a választás során. Külső szemként és hatalmas gyakorlattal látják meg testi arányaink és a választott ruha viszonyának lehetőségeit. A menyasszonyi ruha azért is speciális öltözet, mert minden tekintetben eltér a hétköznapi viselettől és felvéve szinte mindent megmutat idomainkból. A kamerához hasonlóan, amely mindent lát, a káprázatos menyasszonyi ruha is mindent láttat: a rossz tartást ugyanúgy, ahogy az arányos kebleket és keskeny csípőt. A ruhaszalon specialistái olyan kritikusok, akik a legjobb szándékkal fogják terelni figyelmünket a legelőnyösebb menyasszonyi ruhák felpróbálása és kiválasztása során.

Különleges igényekre rendhagyó megoldások

Ruha és menyasszony tökéletes harmóniája nem triviális, korántsem hétköznapi jelenség. A fél évvel korábban kiválasztott modell az utolsó – esküvő hete előtti szerdán zajló – ruhapróbán okozhat váratlan csalódást is. Például kismamák lettünk és a pocakunknak már nem kényelmes, esetleg nem férünk bele, de az is könnyen előfordulhat, hogy munkahelyváltás, stresszes időszak miatt kifogytunk a ruhából. Szívfájdalommal ugyan, de ilyenkor tudomásul kell vennünk, hogy nem minden modell alakítható megváltozott idomainkra. Például a gyöngyökkel teli felsőrészből se kiengedni se bevenni nem lehet a menyasszonyi ruha roncsolása nélkül, tehát a sokszázezres darabhoz nem fog hozzányúlni a szalon varrónője. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy partnerek lesznek a ruhacserében és ahogy első alkalommal, most is különös gonddal segítenek a végleges toalett kialakításában.  Persze, vegyük figyelembe, hogy főszezonban sok ruha foglalt az általunk tervezett időpontban, tehát a készlet erejéig tudunk válogatni. Ez nyilván kivétel, hiszen ruhacserére csak különösen indokolt esetben van lehetőség. A menyasszonyi ruha kiválasztásakor is az „igazit” találjuk meg, miért is gondolnánk meg magunkat? A vőlegényt sem cseréljük le egy héttel az esküvő előtt, ugyebár.

A menyasszonyi ruha balesete akár végzetes is lehet

Az oltár előtt a legfontosabbra, életünk nagy IGEN-jére figyelünk és ez így van rendjén. A nap folyamán azonban hercegnői külsőnk is folyamatos figyelmet igényel. Ritkán ugyan, de sajnos előfordulnak szerencsétlen ruha-balesetek, amelyek következménye nem csak a ruha aktuális viselőjére van hatással. Akinek menyasszonyként sérül a ruhája, óhatatlanul tönkremegy a napja és még a kárt is fizetheti, akkor is, ha nem ő maga öntötte le vagy szakította el a nemes darabot. A legsűrűbb esküvői szezonban viszont igen kockázatosak a ruhabalesetek, hiszen elképzelhető, hogy ugyanazt a modell a következő hétvégén is „férjhez megy”, és ha végezetes a kár, nem könnyű cserélni a ruhát. Végső esetben – ha nincs több darab belőle a szalonban – a következő menyasszonynak más modellt kell választania, hiszen a rendelés nem érkezik meg egy hét alatt. Ezért is olyan fontos különös gonddal ügyelni a kivételes toalettre. Fontos körülmény, hogy az eredeti tervezői darabok aprólékos kézműves munkát igényelnek, tehát ha nincs raktáron készlet, a megrendelést le is kell gyártani. Végül is az esküvői kölcsönlimuzinra is nagyon vigyázunk, nem igaz?

Amikor megvan álmaid esküvői ruhája

 

Szerző: Gáspár Kinga

Vissza a Blog oldalra