A tökéletesség illúziója…avagy: hogyan ne csapjuk be magunkat a saját esküvőnkön

Evie Young esküvői ruha kollekció Arrow modellje ruhapróba közben

A tökéletesség illúziója…avagy: hogyan ne csapjuk be magunkat a saját esküvőnkön

Szeretlek, mert vagy, szeretsz, mert vagyok Neked – ezzel a korántsem racionális felütéssel indulunk az oltár elé, hogy hátralévő életünk szabad perceit együtt rögzítsük egy közös határidőnaplóba. Nincs benne semmi logikus, hiszen a szerelem akár egy fejlövés, úgy csapódik be és rendezi át hormonjainkat, prioritásainkat, még bőrünk illatát is megváltoztatja. Tökéletesnek érezzük magunkat mindaddig, amíg az esküvői felhajtás legnagyobb feladatát, a ruhaválasztást kell abszolválnunk. Akkor jön a „modellfrász” és szépen elkezdi szétcincálni a divatlapok és trendmagazinok oldaláról belénk égett képet, hiszen mi nem is úgy nézünk ki a ruhában, mint az a gyönyörű címlaplány. Kivel van a baj? Lehet, hogy hercegünk gyengénlátó és csak merő tévedés, hogy mégis minket választott, esetleg csak azért, mert ő nem ismeri a divatmagazinok tökéletes modelljeit? Esetleg mi számítottuk el magunkat?

 

6X FLATLAY GOWNS

 

Eklektika és ambivalencia: mindkettőre szükségünk van

 

Elszámítottuk magunkat: pontosabban kevés információval rendelkezünk saját testünk és a menyasszonyi ruha viszonyáról, hiszen honnan is tudnánk többet? Reményeink szerint csak egyszer kell ilyen ruhát felvennünk azért az egyetlen szóért, amit egyébként naponta ezerszer kimondunk. Kicsit sokba kerül ez az IGEN. Annyi biztos, hogy ha eddig soha, most először szembesülni fogunk alkati előnyeinkkel és hátrányainkkal és akár rá is csodálkozunk majd: hogyhogy nem vagyunk tökéletesek, mégis az egyetlenek vagyunk, akit a nagy Ő oltárhoz kísérhet. Ambivalens érzésekkel nézegetjük és próbálgatjuk a ruhákat. Eklektikus összevisszaság van a fejünkben a modellek arányos formái és saját lehetőségeink láttán, de ez így van jól. Az Eklektika Esküvői Ruhaszalonban azért vannak a lányok, hogy segítsenek rendet rakni ebben az összevisszaságban és vigyázzanak, nehogy illúziókkal csapjuk be magunkat életünk nagy napjára készülődve.

 

Liz Young, a Madi Lane vezető tervezője munka közben

 

A tervezők arányos testalkatra terveznek

 

Azonnal kipukkasztjuk a téveszme-lufikat: a menyasszonyi ruhatervezők arányos testalkatra terveznek. Ezért látunk minden katalógusban és minden tervezői oldalon hibátlan modelleket és agyonretusált fotókat, és természetesen ezért nem fog soha találkozni ez a kép a valósággal. Cserébe persze a fotó kétdimenziós, mi magunk pedig nagyon is valódiak vagyunk, igazi nők, csodás menyasszonyok és az egyetlen kiválasztottak, amit a modellek nem mondhatnak el magukról. Könnyű nekik fölpróbálni száz ruhát ilyen alakkal, de mit sem ér, hiszen ők is csak egy ruhában mehetnek férjhez és az ő szívük is valószínű egyetlen férfiért dobog. Ugye, mennyire egyformák vagyunk a különbözőségben is? Nincs félnivalónk, amiért mi nem úgy nézünk ki, egyszerűen meg kell találnunk a számunkra legelőnyösebb ruhamodellt – ebben segítenek az Eklektika Esküvői Szalon profi tanácsadói, a lányok, akik menyasszonyok százaid öltöztették határtalanul boldoggá, és vibrálóan gyönyörűvé.

 

Meet The Designer 1

 

 

A tervezői modelleket hordhatóra álmodják az alkotók

 

Minden neves menyasszonyi ruhatervező pontosan tisztában van a női test sokféleségével, tehát a legarányosabb alkatra tervezett modelleket is úgy alakítják, hogy azok jól mutassanak nem csak a címlaplányokon. A legtöbb darab alakítható is saját testalkatunkhoz, ám fazonfüggő, hogy milyen mértékben tudnak kiengedni, belőle vagy éppen felhajtható-e a szoknyarész. Gondoljunk csak bele: a divattervezők célja éppen az, hogy minél többen felvehessék alkotásaikat, ezért aztán minden neves alkotó igyekszik minden alaki sajátossággal „eljátszadozni” és gazdag fantáziájuk, tehetségük valóban csodás eredményeket, álomszép esküvői ruhákat szül.

 

Meet The Designer 7

 

 

A menyasszonyi ruhát nem a formája miatt hordjuk

 

Káprázatos gazdagsággal várja a türelmetlen arákat a kizárólag világhírű díjnyertes tervezők kollekcióit kínáló Eklektika Szalon, hogy mindannyiunk legszebb énjét ékesítse a boldog pillanathoz. Az izgalom sokakat megbénít, másokat éppen a lelkesedés repít irracionális igények felé, a lényeg, hogy ritkán találkozunk reális önértékeléssel, józanul mérlegelő menyasszonnyal. Ilyen a szerelem: elvakít. Arra bátorítjuk a lányokat, legyenek jó barátságban önmagukkal és ne kezdjenek hiú ábrándokat kergetni csak azért, mert beleszerettek egy katalógusmodellbe. Az önismeretnél jobb szépségkúra nem létezik, aki nem hisz, kérdezze a pszichológusokat! Menyasszonyi ruhába sem a formája miatt bújunk, hanem a szerelemért – ezt nem felejthetjük el a próbafolyamat során sem. Több alázattal és nyitott fülekkel garantáltan értékesebb emlékeink lesznek a saját esküvőnkről, nem mellesleg szívünk választottjának is – és ez a lényeg, nem igaz?

 

INSTUDIO ADALYN ALMA 4

 

 

Határok és mértékek – formák és arányok

 

Húsos felkar, rövid nyak, S-vonalas gerincferdülés, apró termet, vastag csípő, dús keblek, lapos mellkas, hurkák deréktájon – csak néhány hétköznapi jelenség az Eklektikában, amivel a menyasszonyok kénytelenek szembesülni a tükör előtt. Illúzióromboló lehet, hogy a darázsderekú, arányos testalkatú modellen oly csodásan mutató ruha sehogy sem áll rajtunk, esetleg nem alakítható saját méreteinkre. Emiatt nem szabad egyetlen modellben gondolkodni és kifejezetten tilos a közösségi oldalakon megosztott fotók alapján ítélni. Végül is, a vőlegényt sem egy katalógusból néztük ki, ugyebár! (Akiknek mégis sikerült a bravúr, azoktól természetesen elnézést kérünk és a katalógust is kölcsönkérnénk.) Akkor járunk jól, ha a választott stílussal tisztában vagyunk, de a modell-ajánlatokat az Eklektika lányaira bízzuk: akkora gyakorlatuk van a csodateremtésben, hogy garantáltan nem fogunk csalódni, inkább meglepődünk majd, milyen káprázatos menyasszonnyá öltöztetnek bennünket.

 

 

Eloszlatjuk a tévedéseket

 

  • Erős a felkarom, tehát nem veszek fel ujjatlan ruhát: éppen ezért kell nyitott felsőrészt venni, hiszen, ha eltakarjuk a húsosabb felkart, odairányítjuk a figyelmet, vagyis pont ellenkező hatást váltunk ki. Csodás modelleket terveznek befele és felfele ívelő dekoltázzsal, ami szabadon hagyja a vállakat és a felkart, a nyaknál viszont zár. Ez a forma optikailag hosszabbítja az alakot, tehát kifejezetten előnyös a teltebb felsőtesttel bíró menyasszonyoknak.
  • Sellő-fazont csak magas és vékony lányok hordhatnak: éppen a sellő-fazon az, amely csak arányos testalkatra ajánlott, hiszen például csípőben nagyon vékony lányok, akinek alig látszik a dereka vagy alacsony termetű, deréktájban teltebb hölgyek számára erősen előnytelen. A lényeg, hogy dereka és csípője legyen a lánynak, aki a sellő fazon mellett dönt – nyugodtan lehetünk  gömbölyűek, ha arányosak vagyunk.
  • A félsellő fazon az alacsonyaknak is jól áll: nem előnyös, hiszen a rövidebb lábak miatt a ruha alsó részének nem lesz tere a természetes hullásra és úgy fogunk kinézni benne, mint a karácsonyi szaloncukor.
  • Teltebb alsótestre egyenes fazon dukál: kifejezetten A-vonalú ruhát ajánlunk a molettebb csípővel és combokkal rendelkező menyasszonyoknak, hiszen az A-vonalú esküvői ruha könnyedebb, légiesebb mozgást, természetesebb járást biztosít és nem tapad a testre.
  • Nagyok a kebleim, nem kell pánt, mert megtartja a ruha: a dúsabb keblű hölgyek hatalmas előnye, hogy olyan nyitott ruhát választhatnak, amelynek gyönyörű dekoltázsa vonzza a tekinteteket, ám kötelező a pántos megoldás, mert a ruha nem fogja megtartani melleinket mozgás közben. ha nem szeretnénk folyton húzogatni a felsőrészt, hallgassunk az Eklektika menyasszonyi tanácsadóira, akik vagy pántosa, vagy egész alakos, azaz vállrésszel is rendelkező fazont fognak ajánlani.
  • A hátul nyitott menyasszonyi ruha mindenkinek jól áll: Isten őrizz, hogy olyan bátrak legyünk, hogy éppen az esküvőnkön tegyük közszemlére bőrhibáinkat! Királylányos fazonoknál a tetoválást sem biztos, hogy meg kell mutatni, ha a hátunkat díszíti – de ez egyéni ízlés kérdése. Ugyancsak meggondolandó a duci alkatra választott nyitott hátrésszel tervezett ruha.
  • Lágy esésű ruhában nem látszanak a hibáim: dehogynem, például a narancsbőrt olyan szépen megmutatja a finoman omló selyem, hogy még a fotókon is ott éktelenkedik majd a sok gödröcske. Nyúlánk, légies alkatoknak ajánljuk, duciknak és fenék-comb tájékon cellulitisszel küzdőknek semmiképpen. A narancsbőr alkati kérdés, tehát vékonyak és teltebb hölgyek életét egyaránt meg tudja keseríteni.

 

INSTUDIO AVERY 5

 

 

Szeresd, ha vékony, szeresd, ha gömbölyű

 

Rólad van szó, arról a nagyszerű lányról, aki most készül élete egyik legfontosabb, egyben legkockázatosabb lépésére: teljes lényeddel odaadod magad a közös jövőnek. Szeresd nagyon ezt a bátor nőt, aki esetleges apróbb testi hibáival, ám tökéletes szívvel készülődik! Szeresd annyira, hogy hallgass a szakemberek tanácsaira és fogadd el, hogy kívülről sokkal többet látnak belőled, mint hinnéd, ráadásul azt látják, amit más is látni fog az esküvőn. Értelmesen légy elfogult, semiképpen ne ragaszkodj sznob álomképekhez, mert itt egyedül Te magad lehetsz a főszereplő! A címlapmodellek lehetnek arányosabbak, de a Te hercegedet csak Te hozhatod lázba!

 

Köszönjük az  Esküvő Trend Magazin munkatársainak a támogatást!

 

További érdességek az esküvő világából