BÉRELJEM? VEGYEM MEG A LEGÚJABB KOLLEKCIÓS ÁLOMRUHÁT? MÁSOLTASSAM LE VARRÓNŐVEL?

Szex és New York című film esküvői jelenete. 2

BÉRELJEM? VEGYEM MEG A LEGÚJABB KOLLEKCIÓS ÁLOMRUHÁT? MÁSOLTASSAM LE VARRÓNŐVEL?

„Soha nem leszek az a nő, aki viselhet fehéret anélkül, hogy leenné.”
Carrie Bradshaw
SZEX ÉS NEW YORK

 

 

2021-től megfigyelhető a tendencia, miszerint igen trendiek a vintage szertartások, melyek kisebb vendéglistával kalkulálnak, és egyre többször megvásárolt, legújabb kollekciós álomruhákat rendelnek hozzá a lányok.
Miért ez a fordulat?
Nálunk is divatba jön az, ami Nyugat -Európában, Amerikában már általános, hogy jobb megvásárolni egy álomkreációt, mint bérelni?  

Cikkünket a SZEX és NEW YORK esküvői ruháival és Carrie néhány mondatával fűszerezzük.

 

PETRA:
„HIÁNYZOTT AZ, AMI A LEGSZEBBNEK JÁR”

 

Alig öt éve ment férjhez Petra, de nem szereti az esküvői fotóit. Az albumot egy ideje, a barátnője esküvője óta, a könyvespolc eldugott részén „rejtegeti”. A ruha miatt. Ha most lenne az esküvője, egészen máshogyan járna el a menyasszonyi ruhával kapcsolatban.

– Mindent megtettek a szalonban, tényleg, rám igazították, felhajtották, a dekoltázsom vonalán is, de valahogy mégsem volt az igazi. Nem éreztem azt a wow érzést! – mondja.
–Aztán a boldog reggelen az is eszembe jutott, hogy ebben a ruhában előttem már valaki más is kimondta… Beleborzongtam!

Többmillió forintba került a helyszín bérlés, az étel, ital, a nagy esküvő, mégis elszorult Petra szíve, és nem érezte magát a legszebbnek a nagy napon.

A vőlegénye észrevette, pasisan vigasztalni kezdte, ami csak tovább rontott a helyzeten.
–Mintha sajnáltak volna, amikor azt mondták, „Nem a ruha teszi, nem az számít. Nekem ebben is tetszel, nekem ebben is a legszebb vagy…” Neked? Csak Neked? -jutott az eszembe, de nem mondtam ki, belül azonban hiányzott az a nagy érzés, ami a legszebbnek jár.

Akkor már tudtam, dehogynem számít a ruha! Csak egyszer van ilyen az ember életében!

 

HA MEGVÁSÁROLOD, CSAK A TIÉD.
NEM KELL SENKIRE TEKINTETTEL LENNI, ÉS

NINCS IDEGESKEDÉS!

 

Magyarországon, ha esküvői ruháról van szó, sokan automatikusan a bérlést választják. Nem is tudják, van más út is, akár meg is vásárolhatnák a ruhát, és ilyenkor garantált az utánozhatatlan érzés, hogy nem viselte más. Míg nálunk a többség még inkább kölcsönöz, addig Nyugat-Európában meg azon csodálkoznak, hogy létezik egyáltan ilyen, ők max. Halloweenre bérelnek…

A vásárlás mellett szól az is, hogy az igazításnál sem kell kompromisszumot kötni, le lehet vágni a ruha alját, a derék vonal is karcsúbb lehet, a legapróbb részleteknél is ki lehet vágni, finomításnak nincs akadálya, és csakis arra a nőre, az első nőre, a menyasszonyra kell tekintettel lenni, nem az utána következőkre.
Bérléskor ugyanis csak finomítanak, de drasztikusan nem alakítják át a kreációt, mert annak majd egy másik lányra is passzolnia kell.

A menyasszonyi ruhák esetében ráadásul gyakorlatilag nincs konfekció méret, mint egyéb kreációknál, hiszen a testmagasság, a derék, a mell vonalát igen pontosan kell követnie a ruhadarabnak a tökéletes sziluettért.
Az anyagok minősége, a csipke, a szatén felhajtása még a legprofibb átalakítóművész varrónőket is próbára teszi. Ha viszont megvásárolod, akkor ügyesen szabhatnak, varrhatnak, vághatnak, igazíthatnak, csak Te számítasz.

Igen ám! De a bérlés mellett szól az ára, az mindig olcsóbb.

 

Szex és New York című film esküvői jelenete. 1.

 

„A legizgalmasabb, legnagyobb kihívást jelentő és legjelentősebb kapcsolat mind közül az, amit saját magaddal ápolsz. És ha találsz valakit, aki szereti azt, amilyennek te szereted magad, nos, az csodálatos érzés.”
Carrie Bradshaw
SZEX ÉS NEW YORK

 

 

NIKI:
„HADD LEGYEN CSAK AZ ENYÉM!”

 

– Miután megvolt az esküvőnk, egy barátnőm, Niki hívott, képzeljem el, férjhez megy – folytatja Petra. – Elmondta, velem ellentétben nem vacakol, nem idegeskedik, inkább nagyvonalú lesz. Megvásárolja a vadonatúj, idei kollekciós álomruhát, ezen nem fog spórolni.

Magamban mosolyogtam, oké, de hát horribilis lesz ennek az ára. Mintha megérezte volna Niki, mire gondolok…

–Igen! Kétszer annyiba került így a ruhám, az igaz, de nekem megérte! Egy életre szóló álom hogyne érne meg ennyit? – vág bele Niki és már ő folytatja, büszkén mutatva meg az esküvői fotóalbumát is. –Nem kellett idegeskednem, hogy aki előttem lefoglalja, vigyáz-e majd rá, milyen állapotban lesz a ruha akkor, amikor rám kerül a sor… Az átalakítás, mert hozzám kellett igazítani, tökéletes lett, levághattunk az aljából. Én hosszú ujjú ruhát szerettem volna, így a kézfejem közepéig ért a csipke, pontosan addig, ameddig akartam…

A dekoltázsnál szintén szűkíthettük.

–…és, amikor megláttam Nikit a nagy nap reggelén: kiegyensúlyozottan, sokkal szebb és magabiztosabb volt, mint valaha. Nekem ez kimaradt… Büszke volt magára, a ruhájára, hogy ma olyan tökéletes ő is, mint ez a nap – összegez Petra.

–Nem, nem a ruha teszi az embert – így Niki –, és igaz ez a mondat minden egyes ruhára! Kivéve a menyasszonyira. Ha még egyszer tehetném, újra megvásárolnám az esküvői öltözékemet. Jól döntöttem!

 

AZ ÁR KÉRDÉS:

A VINTAGE KLASSZIKUSOK ÉS AZ ELEGANCIÁBAN FELÜLMÚLHATATLAN KISEBB ESKÜVŐK DIVATJA

 

A ruha megvásárlása és bérlése közötti árkülönbség már nem is olyan jelentős. Ez azonban, nyilván relatív kérdés, személyiségfüggő dolog is, ki mit tart értéknek, fontosnak. Általánosságban elmondható, hogy kétszer annyi a megvásárlás díja, mint a bérlésé. Ez először túl soknak hat. De ha ahhoz viszonyítasz, mennyibe kerül a vendéglátás? A dekoráció, a tűzijáték, az italok… A nagy számú, felduzzasztott vendéglista és annak következményei… Tényleg még azt az ismerőst is meg kell hívni, aki inkább az irigyed, és nem a barátnőd?
–Manapság amúgy is divatosabb a kisebb, de eleganciában felülmúlhatatlan esküvő, mint a nagy – mondja Sullay Judit, az Eklektika Szalon tulajdonosa. – Ha ruha terén nem szeretnél kompromisszumot, tervezz kisebb, de nagyon elegáns esküvőt, a lazábban kötődő barátoknak pedig később egy kerti partyt, bulit tarthattok. 2021-től megfigyelhető, hogy igen trendiek a vintage szertartások, melyek kisebb vendéglistával kalkulálnak, és egyre többször megvásárolt, legújabb kollekciós álomkreációkat rendelnek tőlünk hozzá a lányok.

 

HÉDI:
„JAAAJ! NEKEM TÖBBE KERÜLT BÉRELNI,

MINT MEGVENNI”

 

–Én béreltem a ruhát, mégis többe került a végén, mintha újonnan vásároltam volna meg. Hogy lehet ez? Az úgy volt, hogy, sajnos, vagy nem, tetőfokára ugrott a hangulat az esküvőn. Hiába kértem, ne legyen füstbomba, mégis a haverok, csak azért is megleptek vele bennünket… A ruhám pedig… Megsérült. Odalett. Úgy, olyanféleképp, hogy éjfél előtt menyecske ruhára kellett váltanom.

Amúgy egész nap feszélyezett, nyomasztott, hogy vigyázzak a ruhámra, ne tapossam le, ne érjen a virágkapum ágaihoz, ne szakadjon el, ne egyem le marhapörkölttel… Este 11-kor mégis annyi lett az egésznek! Ki kellett fizetnem bérlés helyett a ruha teljes árát és valamivel többet is, hiszen több menyasszony maradt le miattam erről a kreációról.  Mondjuk, hogy ez lesz, nem is lepődtem meg, hiszen ezek voltak a kölcsönzési feltételek.

Igen, a szalonok, ha bérled, kikötik, ügyelned kell arra, milyen állapotban viszed vissza a ruhát. Egy-két flitter leeshet, az alja piszkos lehet, persze, megértik, de alapjaiban nem sérülhet a ruha, nem lehet rajta mondjuk cigaretta égési nyom sem…. Te sem örülnél, ha olyat foglalsz le, amit aztán valaki javíthatatlan állapotban ad vissza!
– Az enyémen égési folt is volt… – vallja be Hédi. – Vagyis, ha visszaforgathatnám az időt, akkor megvásároltam volna a ruhát, és akkor legalább nem kellett volna reggeltől idegeskednem, hogy sérül-e… Mi ugyanis megzabolázhatatlan pár vagyunk, mint amilyenek a barátaink is. Vagyis ha egyszer bulizunk, akkor nagyon. Egyáltalán nem jellemző ránk a visszafogottság, így hát, a ruha terén rosszul kalkuláltunk, tudhattuk volna, felpörög a hangulat, elszabadul velünk együtt mindenki…

 

KATICA:

VARRÓNŐ KONTRA VILÁGHÍRŰ DESIGNER?

 

Adódott a lehetőség, hogy esetleg a drága álomruhát a családi varrónőnkkel másoltassam le. Így csak az enyém lesz, pontosan az alakomra szabták és még spórolhatok is. Azt gondoltam, tökéletes lesz – meséli Katica. – Lefotóztam a ruhát, és megbeszéltük a munkafolyamatot a varrónőmmel. Az eleje, az első fázis izgalmas is volt, elbeszélgettünk, de minél közelebb értünk a végeredményhez, már június volt, amikor be kellett látni, ebből nagy baj lesz.

A varratás, a másolat sosem lesz olyan, mintha egy világmárkát választanál, mely mögött világhírű tervező és többévtizedes tapasztalat áll. Ráadásul ezek a különleges csipkerajzolatú anyagok, selyem-és tüll különlegességek nincsenek kereskedelmi forgalomban, a nagy világmárkák saját maguk fejlesztik ki az alaposan, minden részletre kiterjedő figyelemmel megálmodott álomruháik egy-egy adott modelljéhez. Nem csak a ruha, hanem egyedi még a kelme is. Ez a titkuk, egyszerűen utánozhatatlanok.
Érdemes a próbád alkalmával finoman megérinteni az anyagokat, de tulajdonképpen már első ránézésre is feltűnik, milyen különlegesek. Amikor felveszed, lépsz néhányat, varázslatos suhogásuk bámulatos, a masnik, a gyöngyös betétek elkápráztató eleganciája pedig páratlan. A különlegesen kitalált fazonok emellett arról árulkodnak, hogy elismert tervezőjük alaposan ismeri a női testet, és arra figyelemmel dolgozta ki a modellek páratlan, másolhatatlan szabásvonalát, az A-vonalúakat, az uszályosakat és a lélegzetelállítóan királykisasszonyos változatokat.
–Június közepén láttam be, végem van! Elszaladtam a legnívósabb szalonba, nekem az is mindegy volt már, hogy bérelem vagy megveszem. De kiábrándító volt a felismerés, mert a legszebb ruhákat már mind elvitték vagy befoglalták előttem… Elkéstem.

 

„Nem volt logikus. Szerelem volt. Első látásra….”
Carrie Bradshaw
SZEX ÉS NEW YORK

 

 

ÖSSZEFOGLALVA…

 1. Idegesebb, izgulós,
  maximalista,
  pörgős, táncolni szerető, füstbombára vágyó,
  lelkizős, önelemző párok inkább vegyék meg az álomruhát.
  Az esküvő összköltsége nem emelkedik ettől nagyságrendileg, sőt a vendéglista átnézése után még csökkenhet is…
 2. A szolidabb,
  a divattal, a külsőségekkel kevésbé foglalkozó,
  nyugodt, „mérsékelt” menyasszony pedig bérelje.
  Eláruljuk, utóbbi típusból van kevesebbJ. És nincs is ezzel semmi baj, a lényeg, hogy legyél nagyon boldog és elégedett!

(3.) Varratást csakis a merészek, a kockázatvállalók vállalják be, de igazából nekik sem ajánljuk, mert nem éri meg rögtön az elején elveszíteni egy kislánykortól dédelgetett álmot.

***

AZ EKLEKTIKA SZALONBAN MEGVÁSÁROLHATOD AZ ÁLOMRUHÁDAT, A LEGÚJABB MODELLEK KÖZÜL VÁLOGATHATSZ.
HA BÉRELNÉD, PROFI VARRÓNŐINK ÁLLNAK RENDELKEZÉSEDRE.

Tanácsunk:
•csak igazán nívós szalonba látogass el,
•a weboldalon látottak alapján szűkítsd a kört,
•miután már szemrevételezted a neten a modelleket, azután jelentkezz be,
•és bízz az ott dolgozó szakemberekben. Az Eklektika Szalon munkatársai stílustanácsadók is, így általában azt a ruhát fogod választani, amit először ajánlanak Neked, miközben természetesen felpróbálsz többet is.

 

Köszönjük az írást az Esküvő Trend Magazinnak

 

További érdességek az esküvő világából