Madeline Gardner a Morilee vezető tervezője modelljei körében.

MÁSOLAT HELYETT: AKARD AZ IGAZIT!

Legyél utánozhatatlan!

Mit tud egy többszázezer forintot érő álomruha, amit egy itthon varratott utánzat nem?
Miért imádják világszerte menyasszonyok százezrei a luxus kreációkat, amikor az áruk cseppet sem mondható olcsónak és olyan korban élünk, mely spórolni tanítana?
A neves ruhaszalonok ugyanis általában annyiért kínálják a legújabb világmárkáik kölcsönzését, amennyiért egy hazai varrónőtól, tervezőtől meg is vehetné az ember. Mi az oka az árkülönbségnek? Reális-e? Szubjektív okok állnak a menyasszonyok választásának hátterében, vagy igenis reális az ár-érték különbség a világmárka javára?
Elmondjuk, nem titok.

 

A menyasszonyi világmárkák ruhakölteményei valamiért menyasszonyok millióinak álmát teljesítik be, és a nők fanatikusan vonzódnak hozzájuk. Egyszerűen lázba jönnek tőlük. Nem ritka, hogy már a ruha megérkezése előtt lefoglalják azokat, hogy ők viseljék, kölcsönözhessék elsőként. Vannak lányok, akik pedig még csak kóstolgatják a szerelmet, de egyben biztosak már jóelőre: ha egyszer férjhez mennek, ők csakis Morilee-ben, Ronald Joyce kollekciójában (stb…) fogják kimondani. Hogy pontosan melyik fantázianevű kreációban, az még változhat, de a világmárka előre megvan, abból nem engednek. Ha erre nem telne? Szó sem lehet az esküvőről! Inkább várnak, de semmiképp sem adják alább a kiszemelt álommárkánál!
Hisztéria lenne? Felesleges márka-sznobság? Miért nem jó egy másolat? Vagy vannak reális, kézzelfogható érvek, amiért a világmárkás ruhaköltemények abszolút felértékelődnek a lányok többségének szemében?

Az anyagokat tervezik a ruhához

A világ elismert, nagy menyasszonyi ruha márkái évtizedek óta foglalkoznak ilyen öltözékekkel, és a legapróbb részletekig kidolgozzák azokat. Ismerik a női testet, pontosan tisztában vannak azzal, hogy miként hangsúlyozzák, emeljék ki a legszebb sziluettet, és rengeteg okos trükkel élnek tervezéskor, hogy az adott alak-típus legszebb porcikáit hangsúlyozzák. Közben érzékenyen tüntetik el a reflektorfényből az apróbb, kevésbé vonzó részleteket. Az álommárkák teamje által kreált tervekben egy véletlen elem, öltés sincsen, minden milliméter szintű alapossággal kidolgozott. Ha mégis igazítani kell, az is könnyen megy, hiszen erre is tekintettel vannak már a tervezéskor.

Az anyagokat sem vásárolják a ruháikhoz készen, ad hoc módon, hanem a ruháikhoz terveztetik előre. Kereskedelmi forgalomban tehát nem is kaphatók ezek a hímzéseiktől, díszítéseiktől is egyedi, nem mellékesen kényelmes kelmék, melyeknél szó sem lehet arról, hogy itt szúr, ott nyom, ott érzed fullasztóan, izzasztóan magad… És ez az egyik titok: ezek az álommárkák valóban, szó szerint már anyagaik tekintetében is utánozhatatlanok! Nem másolhatja le egy rendkívül ügyes kezű, nagyon tehetséges varrónő sem, mert ilyen anyagot nem talál hozzá, sőt hasonlót sem.

 

 

A REJTÉLYESEN KICSI DOBOZ
Kínából érkezett a ruhám -meséli Emese. – Egy Ronald Joyce másolatot rendeltem. Kép alapján választottam ki, a feltüntetett mérettáblázat szerint. Rengeteg sztorit hallottam arról, hogy mi vár rám, de végül is, próba-szerencse, gondoltam, úgyis van még időm és irtó szép volt a fotón…
Amikor megérkezett a csomag, fura volt, túl kicsinek láttam az óriási, uszályos ruhához képest. Odahívtam a barátnőimet, hogy együtt bontsuk ki…

És ez lett életem legviccesebb napja. Kihúztuk a ruhát a dobozkából, és elképesztő röhögésben tört ki mindenki, amikor megláttuk azt a világoskék kombinét… Még a színe sem volt olyan, mint a képen, hiszen én ivoryt rendeltem! Persze, rávettek, próbáljam is fel, és onnantól a leendő koszorúslányok sikoltozva sírtak a röhögéstől…

Szerencsére sejtettem, hogy ez lesz, és fél évem volt még elmenni a világmárkákat felvonultató szalonba, ahol tényleg megtaláltam első próbára az igazit. Annyira szép volt a ruhám! Meg az egész esküvő…! De, persze, rám néztek a koszorúslányaim, és azonnal röhögésben törtek ki így is, mert reflexből mindegyiküknek ugyanaz jutott az eszébe. Az a fura kis doboz…”

 

Lehetetlen, de mégis másolják

 

Ha megrendeled a neten, szép kép alapján a „tuti ugyanolyanra” hamisított verzióját az álomruhádnak, nem mindig lesz ilyen vicces a történet, mint Emeséé volt. Az is lehet, nincs idő orvosolni a problémát. Ha el is jutsz egy elegáns szalonba, az utolsó előtti hetekben már csak kevés ruha közül válogathatsz, mert a java elkelt a nagy napod dátumára.
Az egész, gyerekkorod által vágyott álomruha közben rémálom-szerű gonddá nő.
Bezzeg, aki idejében kért időpontot! Azt a menyasszonyt már az első próba olyan érzéssel tölti el, hogy ezért a ruháért önmagában is érdemes lenne házasságot kötni. Az egyedi, leheletfinom, kellemes érintésű, varázslatos kelme okos szabásvonallal és megelégedett nővel találkozik, és így együtt el is vezet a felemelő pillanathoz.

 

Díjnyertes designerek

 

A másik titok a tervezők utánozhatatlanságában rejlik. A neves menyasszonyi világmárkák nagy stábbal dolgoznak, rengeteg varrónőt és stylistot foglalkoztatnak, és élükön ott a vezető designer, az élő legenda, akit hatalmas presztízs övez. Ő az, aki mindig kitalál valami varázslatosan újat. A vezető tervező nem a kompromisszumok embere, hanem igazi maximalista, minden egyes kreációjára büszke, egy sem jön ki a keze közül, melyet nem vállalna, és nem szolgálná díjnyertes neve további hírét.
Veni Infantino, a Ronald Joyce márka tervezője igazi bálvány!
A New York-i designer, Madeline Gardner, a Morilee nagyasszonya, illetve Liz Young a Madi Lane és Evie Young kollekciók megálmodója szintén olyan híresség, akivel találkozni is mese! És ez nem sztárallűr, hanem azt jelzi, hogy ők hivatásuk mesterei. Az egyedi szabásvonal művészei, amit soha nem fognak tudni leutánozni sem a varrónők, sem azok a tervezői kollekciók, akik e neves világmárkáktól nem ritkán „ihletet merítenek”.

 

A világpremierrel egyidőben: Magyarországon!

 

Ha egy hazai elit szalonban próbálod ezeket a világmárkákat, bizony megtapasztalod, hogy Téged is hatalmába kerít ugyanaz a leírhatatlan érzés, amit egy londoni, vagy amerikai lány érezhet és amit amúgy a hollywoodi filmekben látsz… A New York-i, ausztrál, spanyol és angol tervezők álomruháinak világpremierje ugyanis a hazai elit szalonokban való megjelenésükkel egybeesik. Az Eklektika Szalon jóvoltából a magyar menyasszony egyidőben próbálhatja a legújabb álomruhákat azzal a nővel, aki mondjuk New York elit negyedébe született. És nem túlzás, hogy a magyar lányok érzik ezt, amikor ezeket a kreációkat felveszik, a trend kézzelfoghatóvá válik, az élmény pedig varázslatos történetté, aminek ők a főszereplői.

 

Már a próba is élmény

 

A menyasszonyi ruha az egyszeri és megismételhetetlen élményt kell, hogy jelentse. Sosem lesz öröm, ha engeded, hogy ebben a kérdésben praktikus szempontok vezéreljenek. Lehet, hogy eszedbe jut: „Ó, megvarratom magamnak, annyiért az enyém lesz, amennyiért a szalonban kölcsönözném, aztán eladom és lesz egy kis plusz pénzem belőle”. Kedves és önzetlen gondolat. Csakhogy egy elit szalonban már a próba is glamouros. Erről lemondanál?
Aztán: mégis, kinek is fogod eladni…? Kinek kell az a ruha, melyet rád varrtak, nem alakítható könnyen, meg is sérült, piszkos is, és aki megvenné, annak a kompromisszumok kompromisszumát jelentené…? Ráadásul a neten le is fogják cikizni, ahogy alkudoznak rá…, amiért nem hiába önt majd el a düh. Így aztán az lesz a vége, hogy ott porosodik majd a szekrényben, a gardróbodban kerülgeted, és egyre erősebben figyelmeztet újra és újra ugyanarra. Hogy álomruha helyett beérted ezzel, vele…

Mondjuk, arra jó lehet, ha kislányod születik, 12 év múlva elmehet benne a farsangi bálba, királynőnek…
A viccet félretéve, a menyasszonyi ruha az esküvő egyéb költségeihez képest nem olyan nagy tétel, így nem éri meg praktikus szempontok szerint választani. A luxus érzetét kell jelentenie, még egy kis és visszafogott esküvőn is. Ebben a kérdésben legyél önző! Akard a legszebbet! Majd a túra öltözékedet, bakancsodat kiválasztod praktikus szempontok szerint! A menyasszonyi álomruhádról azonban éppúgy nem mondhatsz le, mint életed nagy álmairól, és a szerelemről. Ha mégis, akkor nagyon megbánod…

 

CSAK AZ A VOLNA OTT NE LETT VOLNA

–Törökországból érkezett – emlékszik Niki. – Minden barátnőm azt mondta, gyönyörűséges. Csupa csillogás, kristályok, gyöngyök, hatalmas uszály. Tényleg olyan volt, mintha egy igazi Ronald Joyce álomruha volna… Volna. Csak az a volna ott ne lett volna. Hamisnak éreztem a csillogását. Attól aztán az egész napunkat is. Tudom, hogy nem ez a lényeg. Hogy a lélek a fontos. …de ha csak egyszer lehet az ember életében, hát akkor miért is ne engedhetnénk meg magunknak!? Egy biztos, megfogadtam, ha lányom lesz egyszer, akkor ő nem egy remake-ben, hanem igaziban esküszik.

 

Végül…
Sok mindenre tekint az ember mostanában úgy, hogy előbb nézi meg az árcédulát, és utána dönt, szép vagy nem, kell vagy felesleges. Az életben azonban vannak olyan fontos, soha vissza nem térő, kivételes alkalmak, amikor nem engedhetjük meg, hogy az anyagiak határozzák meg választásunkat. Erre a napra, erre a ruhára, az esküvőd pillanataira mindig emlékezni fogsz, képeken és azokon kívül is rögzülnek. Egy drága, világhírű kreációra büszke leszel. Úgy is lépkedsz majd benne a kedvesedhez. És ez az utánozhatatlan titkok közül a legnagyobb, amit egy szerelmes menyasszony az első pillanatban megért, amikor a bőrén érzi álmai ruhakölteményét.

 

Meet The Designer 1

Köszönjük az írást az Esküvő Trend Magazinnak

 

További érdességek az esküvő világából