A LEGÚJABB TREND: A MIKROESKÜVŐ

Mikroesküvők előnyeiről és sajátosságairól szóló blogbejegyzés főfotója

A LEGÚJABB TREND: A MIKROESKÜVŐ

MI KELL HOZZÁ, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN ÉS MIÉRT SZERETIK EGYRE TÖBBEN?

A monumentális, többszáz fős esküvő hatalmas vállalkozás – és ugyanilyen nagy befektetés is. A vírus, a gazdasági válság okán egyre több pár veti fel a kérdést: megéri? Valóban erről álmodoztak egyáltalán? Bár a rajtu(n)k kívül álló helyzet hozta divatba, egyre népszerűbbek a mikroesküvők, melyek erősítik a menyasszonyokban, vőlegényekben és vendégeikben azt az érzést, hogy ez egyáltalán nem jelent kompromisszumot, lemondást, sőt.
A kisebb esküvő ugyanis, ha ügyesen szervezik meg, kedvesebb, közvetlenebb, szerethetőbb és személyesebb, vagyis több szempontból túlmutathat a praktikus (anyagias) szempontokon, amelyek miatt elterjedt.

 

Mi is az a mikroesküvő?

A mikroesküvő intim esemény, maximum 50 vendéggel. Íme, néhány ötlet, tervezési tipp, melyekre szükséged lesz ahhoz, hogy ez a kisszabású ünnepség olyan emlékezetes legyen, mint egy báltermi ünnep, sőt annál varázslatosabbá is tehetitek.

 

A helyszín kiválasztása az első
Döntő szempont és kisebb esküvő esetén mindig ezzel kezdd a szervezést! Válassz olyan helyszínt, mely kb. 50 ember befogadására alkalmas. Kevesebb vendéggel kevesebb a munka, és több lehetőség adódik az ünneplésre szánt helyszín kiválasztására is. Vagyis a tér ne legyen túl nagy, viszont annál személyesebb, beszédesebb, rólatok árulkodó! A legfeljebb 50 vendég megnyithatja az egyedi terek világát is számodra, amelyek a nagyobb esküvőkre elérhetetlenek lennének. Ehhez támaszkodj a képzelet erejére! Akár kiválaszthatod a megismerkedésetek helyszínét, egy parkot, a Szabadsághegyi Kilátót, egy rét közepén is kimondhatjátok vagy a Balatonon, egy kikötőben, virágüzletben. Megfelel a gyerekkori otthonod nappalija is, a nyaralótok, ahol piknik hangulatot teremthetsz. Kibérelhetsz egy kávézót, egy kisebb, de igen trendi éttermet-bárt vagy mondjuk egy galériát, amivel kapcsolatban soha nem gondolna senki arra, hogy itt esküvő is lehet?! …és már ezzel olyan feltűnést kelthetsz, mint a sztárok! Utóbbiak (bár, kis kávézó, galéria) előnye, hogy már gyönyörűen megtervezték ezeket a tereket belsőépítészek – ami azt jelenti, hogy közben okosan spórolhatsz a dekoráción. Emellett ezek saját asztalokkal, székekkel is rendelkezhetnek, így nem kell bérelni azokat sem.

Ha megvan a helyszín, akkor örömre és szeretetre ösztönző hangulatot kell teremteni benne! Ehhez három alapvető dolog szükséges!

A 3 alapvető titok, ami boldoggá teszi vendégeidet
Amit minden esküvőn figyelembe kell venni, hogy a vendégek veletek örüljenek:

• nagyszerű, ízletes ételek,
• hangulatkeltő zene és
• (nem utolsó sorban) az alkohol.
Az esküvő ünnep, a rokonok, barátok amúgy is szeretnek összejönni vacsorázni, iszogatni és táncolni, ezért ez a három elem kötelező a jó buli érdekében. A finom étel alap, hiszen korgó gyomorral nem lehet ünnepelni, az alkohol mindenkit fellazít, a minőségi italok jó beszélgetéseket indítanak el és még szebb lesz tőle a világ, gondtalanul súlytalan. A tánc pedig mindig a zene függvénye, az öröm kifejezéseként szolgál a szuper zenekar és ha az is táncol, aki amúgy sosem szokott, akkor remek a partyhangulat. Természetesen szeretheted a virágokat, a papír kellékeket és a dekorációt, de ezek nem kötelező elemei a kisebb esküvőnek.
TIPP!
Kezd tehát az alapoknál, az ízletes fogásokkal, az ital listával, a zenekarral, és csak ezek után adj hozzá további a részleteket, ha még belefér a költségvetésedbe.

A menyasszony ruhája: egyediség a cél, nem a hatalmas
Nem számít, mekkora az esküvőd, a menyasszonyi ruhád legyen különleges, amiről mindig is álmodtál, olyan. A boho, a vintázs, a bohém, az A-vonalú vagy sellőfazonok, az ivory csipke, a frivol, ejtett vállú költemények beteljesítik az álmodat, ilyeneket az Eklektika Szalonban találsz, minőségi alapanyagaik, különleges megoldásaik okán emlékezetessé tesznek a mikroesküvőn is.
– A szalon kifejezetten mikroesküvőre is kínál ruhakölteményeket! Uszály nem kell, mozogj szabadon! …de nagyon jó döntés a többrészes ruha, ha mégis szeretnél kis esküvő ellenére is nagyobb ruhát. Ennek szoknyája nadrágot rejthet, máskor az uszály egyszerűen lecsatolható, vagy a habcsók egy pillanat alatt sellő fazonná alakítható. Ezekre is felkészült az Eklektika Szalon, és több varázslatos kombinációt, többrészes költeményt, 2 in 1 menyasszonyi öltözéket kínál. A jelszó: egyediség és minőség – mondja Sullay Judit, a szalon tulajdonosa.
Vagyis nem kell óriásinak lennie a ruhádnak, viszont legyen különleges, olyan, amilyet még a vendégeid senkin sem láttak! Így amikor az unokáid 50 év múlva visszanézik az esküvős képeidet, azt mondják, milyen jól néztél ki, eredeti voltál, és büszke leszel.
TIPP!
A kis esküvőkön nagyon kifejezőek a szentimentális részletek is, érzékenyen érint mindenkit, ha például a nagymama brossát viseled.

Örökítsd meg!
Fontos! Nem számít, milyen kicsi az esküvőd, rögzítsd fotóssal, videóssal! Ezt a napot dokumentálni kell. Ne nyolc-tíz órás csomagot kérj, stúdiófotókkal megspékelve. Egyeztess a fotóssal, hogy rövidebb időre készítsen egyedi (olcsóbb) csomagajánlatot!
TIPP!
A Wedding Unicorn (www.weddingunicorn.com) például olyan videós megoldással szolgál, hogy a vendégek telefonos kis videóiból, profi vágási technikával utólag különleges kisfilmet készít, ami személyes, és mindenkinek emlékezetes. Ráadásul sokkal olcsóbb, mint egy videós.

Az esküvő egyszerűsített, de személyesebbé tett részletei
•Nincs szükség 50 főre tortát készíttetni, legyél kreatív, kérdezd meg a helyi pékséget vagy a kedvenc édességboltodat. A menyasszonytorta legyen annyi személyre szóló, ahány vendéged érkezik, szintén figyelj arra, hogy hordozzon valamiféle egyediséget…
•Készíttesd el az esküvői csokrodat a közeli virágossal, nem kell dekoratőr, feleslegesek a drága élővirágok az asztalra, akár néhány szobrocska, gyertya is elég, és már hangulatossá válik az egész. Ezeket Te is megveheted, ne béreld, elég minden asztalra egy, és megmarad házassági évfordulókra is.
TIPP!
•Az asztal közepén elhelyezhetsz kis fénykép-kereteket is, benne a Ti páros fotótokkal, mondjuk azzal a képpel, amin megmutatod mindenkinek a gyűrűdet még a lánykérés pillanatában. Ha minden asztal közepére másik fotót teszel, még érdekesebb…, virágtakarékos megoldás, ráadásul a képeket odaadhatod az örömanyáknak, tanúknak a nap végén ajándékba.

 

Kisebb közösségben nagyobb a szavak ereje
•A személyességre való törekvés másik példája, ha kézzel írott üzenetekkel várod minden vendégedet, és ezeket az asztaluknál helyezed el, kis borítékban. Már a meghívókat is készítheted kézzel, személyre szólóan, nyomtatás helyett festve, ez is szép példája annak, hogy az olcsóbb lehet kedvesebb, figyelmesebb és meghatóbb. Ráadásul sokkal egyszerűbb 20 személy számára elkészíteni, mint 100 meghívott számára!
•Bájos, ha a kutyád is részt vesz a napotokon, ha nem is sétál utánad a kis szőnyegen az oltárig, személyes értéket ad hozzá az alkalomhoz, ha mondjuk a kerti partyn veletek lehet.
•A személyes fogadalmak, amiket az amerikai filmekben látunk, minden környezetben, nagy és kis esküvőkön is meghatóak, de a kis esküvőket talán még meghittebbé tehetik. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, hogy előszóban elmond az ígéreteket olyan emberek előtt, akik valóban a legközelebb állnak hozzátok, ilyenkor ugyanis még erősebben a szívekig érnek a szavak.

***
A mikroesküvők titka: nagy vendégsereg helyett a valóban közeli emberek előtti öröm kifejezése, meghitten, érzelmesen megszólítva a vendégeidet, akik számára sokkal személyesebb élményt jelent veletek lenni, mint egy óriási vendégsereg részeként.
A barátoknak, a távoliaknak pedig elküldheted a fotókat, a kisfilmeteket, vagy egy laza (olcsóbb) házibulin együtt nézhetitek végig a felvételeket…

 

Köszönjük az írást az Esküvő Trend Magazinnak

 

További érdességek az esküvő világából