VINTAGE, A BOLDOG IDŐK EMLÉKÉNEK STÍLUSA

VINTAGE, A BOLDOG IDŐK EMLÉKÉNEK STÍLUSA

Vintage, rusztikus stílusú esküvőkhöz ötletek az Eklektika szalontól.

 

 

A VINTAGE ESKÜVŐRŐL

Vintage. Valami régi. A modern idők rohanásából boldog és elegáns kitérő, vissza a múltba. Amikor a néhai világ idilli életérzésében megpihenhetsz vendégeiddel. Minden egyedi, ruhák terén a limitált, letisztult vonalvezetésű, hihetetlen rajzolatú csipkék, álomkollekciók meséje. Szeretnivaló és nosztalgikus.

 

Antik tárgyak, bútorok, pasztellszínek, rengeteg csipke. Az 1920-astól a ’60-as évekig visszavezető stílus a vintage, mely nem összekeverendő a retróval, utóbbi fiatalabb, az 1975-’90-es évek hangulata. Eredetileg az évek hosszú sora óta érlelt nemes borokat nevezték így, melyeken nem fogott az idő, hanem csak nemesített. A régmúlt idők szépségét és kedvelt tárgyait támasztja fel ez az esküvőkön is nagyon kedvelt stílus, szűkebb értelemben a világháború előtti világot értik rajta, más értelmezés szerint akár az 1700-as évekből átmentett régiségek, ékszerek is színesíthetik, már ha a családnak vagy a kiválasztott helyszínnek akad olyasmije. Abban azonban mindenki egyetért, hogy ez a stílus kicsit sem „copy”, nem olcsó másolat, nem most gyártott, retrósított kacatokra épülő tömegcikk, hanem kizárólag nemes és ritka. Minden tárgynak, anyagnak, részletnek feledhetetlen története van.
Eleganciáját ez adja az ezeken az esküvőkön viselt ruháknak is, melyek sohasem mennek ki a divatból.

AZ ELSŐ ÜZENET:
a vintage meghívókról

 

Ha vintage esküvőre vágysz, már a legelején, a meghívók tervezésénél is fejezd ki azt, hogy vendégeidet egy egyedi, megismételhetetlen ünnepre várod. Érdemes olyan kártyát választani, amely egy információkat közlő képeslapnál több, és a vendégek szívesen tartják az emlékpolcukon, fénykép albumban még évek múlva is. A gyöngyökkel díszített, selyemszalagos, csipkés, lézervágott meghívó finoman jelzi a rokonoknak és barátoknak hogy vintage esküvőre hivatalosak és a ruhádra, a dekorációra is utalhatsz előre, kíváncsiságot keltve. Fontos, hogy a szövegnek milyen a betűtípusa, modern, letisztult kalligráfia helyett cizellált, iniciálés, barokkos betűtípust ajánlunk, a régi korok jegyében!
Tegyél rá egy verset, idézetet is, ezek se’ a modern időkre utaljanak.

Szép például egy Shakespeare szonett vagy annak részlete is, ha kifejezi, mit éreztek:

„Az vagy nekem, mint testnek a kenyér
S tavaszi zápor fűszere a földnek;
Lelkem miattad örök harcban él,
Mint a fösvény, kit pénze gondja öl meg;
Csupa fény és boldogság büszke elmém,
Majd fél: az idő ellop, eltemet;
Csak az enyém légy, néha azt szeretném,

Majd, hogy a világ lássa kincsemet;
Arcod varázsa csordultig betölt,
S egy pillantásodért is sorvadok;
Nincs más, nem is akarok más gyönyört,
Csak amit tőled kaptam s még kapok.
Koldus – szegény királyi gazdagon,
Részeg vagyok és mindig szomjazom.”
(Shakespeare: 75. szonett)

 

Már itt, az elején is figyelj arra, hogy a nagy napon az ültetőkártya, menükártya, a köszönőajándékok is mind ugyanebben a stílusban, a meghívóddal harmonikusan, azzal összefüggve folytassák ugyanezt a vintage stílust. A save the date kártyák, meghívók tehát már kis betekintést engednek az esküvő hangulatába. Ha sikerül igazán jót választani, akkor a vendégeket nagyon kíváncsivá teszed, milyen is lesz az esküvőtök. Tehát h asználj olyan színeket, motívumot, ami a nagy napon is visszatér majd.

Milyen egy vintage
HELYSZÍN?

 

Az igen modern, 21. században tervezett épületeken kívül bármilyen tér alkalmas ehhez a stílushoz. Nyilván egy kastély már a bútorával, falaival azonnal elhozza a kívánt hangulatot, de igazából nincs szabály. A faszerkezetes pajta, az udvarral rendelkező étterem, a tóparti kúria is működhet a vintage esküvő otthonaként. A díszítés, a dekorációs elemek teszik majd valóban a teret ilyen stílusúvá. Mi szeretjük a Tatai Pálma Rendezvényházat és varázslatos angolparkját, a Károlyi Kastélyt, a Sacelláry kastélyt, a Martonvásári kastélyt, de az Astoria Hotel budoár-szerű tere és a Matild Palace luxus enteriőrjei, a Hilton Budapest, a Marriott panorámás termei, teraszai éppúgy alkalmasak egy ilyen álomesküvő megrendezésére.

 

A DEKORÁCIÓ:
az olcsó másolatoktól, tucattermékektől
tartózkodj

Úgy tíz éve egy öreg bőrönd, rozsdásnak látszó, fehér madárkalitka, kopottasra festett, fehér bútorok, régi írógép, horgolt csipkével díszített befőttes üvegbe rendezett virágok, ez jelentette nálunk a vintázst. Csakhogy az angol vintage egészen más… Az olcsó, gyorsan, dekorboltból beszerezhető, „hamis” tucatkellékek helyett olyan kiegészítőknek köszönhetően lesz izgalmas ez a stílus, melyek valóban régiek, ettől igaziak és páratlanok, vagyis tényleg a múltról mesélnek. Nem kell feltétlenül drága dolgokra gondolni. Megteszi a családi fotóalbumból kivett, dédnagyanyánk esküvői képe egy gyönyörű, óarany keretbe illesztve, egy mahagóni dohányzó asztal, régi tükör, szövetborítású, sokat olvasott könyvek, egy gramofon, melyet szépen körbevesznek a virágok és olyan csipketerítők…, melyeket egy kedves ember horgolt anno a kis kezével. Emberek, akik már nem segíthetnek és ünnepelhetnek Veletek, de valahogy mégis benne van a lelkük, munkájuk a tárgyakban…, és az élet, a család folytonosságát hirdetik. A lényeg, hogy ne csak réginek akarjon látszani a tárgy, hanem valóban az is legyen! …és olyan jó, ha még emlékeztet is valakire, aki már nem lehet itt, akire már csak a nagyid emlékszik, ettől lesz lelke egy tárgynak…
A vintage esküvő amúgy sem teljes néhány meghitt, személyes családi emlék nélkül!

 

A VIRÁGOK (ny)elve

A virágdekoráció kiválasztása is nagyon fontos.
Gondolkodjunk pasztell árnyalatokban! Hortenzia, rózsa, bazsarózsa, orgona, tulipán. Gyönyörűen illeszkednek a vintage esküvőhöz, melyek kedves dekorációs színei a púder-árnyalatok, a selyemcukorka színek, az ivory, az arany, sőt szeretnek ezekhez kontrasztos feketét, mélybordót is használni.
TIPP!
Használj kristály csillárokat, ezek gyönyörű kiegészítői lehetnek egy bálteremnek éppúgy, mint a kinti partynak! A kis lámpások, füzérek, ha csupasz fákra fellógatják azokat, szerényebb pajtában mutatnak igazán jól.

A menyasszony VIRÁGA

A vintage menyasszonyi csokor sosem tömör, nem fegyelmezett, hanem laza, tartalmazhat mezeivirágokat is. Bájos és elegáns a rózsaszín vagy vajsárga rózsa, a hortenzia és a dusty miller (Hamvaska) is. Ha további virágötleteket szeretnél, kérdezz meg egy virágüzletet, miket javasolnak, milyen idényvirágok lesznek elérhetőek abban az időszakban, amikor az esküvőtök lesz. A vőlegény hajtókáján általában egy nagyobb fejű virágdísz ül vintage esküvőn, de valami régit, kitűzőt is viselhet.

A vintage menyasszonyi tortákról is ejtsünk néhány szót: a kézműves, egyedi torták, a csupasz torták tartoznak ide. Nagyon divatosak mostanában a festett torták is.

 

 

A RUHA:
a legkifinomultabb hölgy 

A menyasszonyi ruha tekintetében a nagymama ruhája éppúgy bevállalható (természetesen alkatodra igazítva és kiegészítve egyéb, divatos elemekkel), mint a vintage hatású, legújabb, világhírű tervezők által ebben a stílusban megálmodott álomdarabok. Itt nincs is ellentmondás, hiszen a nagymama esküvői ruháját és a vadonatúj, világklasszis vintage menyasszonyi ruhákat, amiket az Eklektika Szalonban megtalálsz: a senkiéhez sem hasonlatosság, az egyediség, a nemes anyagok rokonítják egymással. A minimalista szabásvonalat tehát mindig ellensúlyozza a ruha különleges anyaga és díszítése.
Lágy selyem, terjengős mintázatú csipke, szatén, tüll, damaszt, és kiegészítő elemként olykor a bársony.
Az uszályok, a gyönyörű kelmék a múltba kúsznak, a szabásvonalak alakra illeszkedő, letisztult sellő fazonok, hogy amikor megjelensz, lelassuljon minden, és megállítsd a pillanatot… A menyasszonyi ruha tehát semmiképp sem habos-babos hercegnős egy vintage esküvőn. A vintage menyasszony ennél sokkal visszafogottabb, de ezzel együtt kifinomultabb, stílusosabb is. A letisztult elegancia híve.

Fotó: Evie Young Bridal

Ha Te is vintage esküvőt tervezel, ezeket a csodaszép Evie Young   esküvői ruhákat kizárólag az Eklektika szalonban találod!

 

Köszönjük az írást az Esküvő Trend Magazinnak

 

További érdességek az esküvő világából