Koronavírus menyasszonyként

Kezdődik az online esküvői szertartás

Koronavírus menyasszonyként

 

Sziasztok! Tudom, hogy a csapból is az folyik, hogy moss kezet, hordj maszkot, kesztyűt, maradj otthon, de tényleg maradj otthon!

Ezek mind fontosak, és kérlek tartsátok is be ezeket, már nincs sok hátra. Ha tehetitek menjetek ki a kertbe, szabad levegőre, ne feledkezzetek el a barátokról sem, az online bulik nagyon jók tudnak lenni, az idős családtagokra pedig vigyázzatok.

Most, hogy elpapoltam mindazt, amit mindenki más is, térjünk rá arra, hogy minket, esküvőt tervező-szervező menyasszonyokat, hogyan érint a jelenlegi helyzet.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy koránt sem olyan rosszul, mint amilyennek tűnik. Persze első körben a pánik volt az első, amit én is átéltem, hogy mekkora bukás lesz ez anyagilag, hogy oda lesz a szép nyári esküvő  ̶  bár azért reméltem, hogy augusztus végéig nem tart el az egész   ̶  , aztán már egy hónap itthonlét után (52 napja itthon vagyok) kezdtem aggódni. Hány vendég fog elférni, kik maradjanak ki? Hogyha kimaradnak emberek, akkor nem is kell akkora hely, de akkor helyszínt is kell változtatni; mi lenne akkor, ha csak szűk családi körben lenne megtartva, akkor még a nagymamára is tudunk figyelni, tudjuk tartani a távolságot…? Valószínű, nem csak bennem merült fel, hogy mekkora feszengés lenne, ki kihez ne érjen, ki hogyan tud eljönni… stb. Kérdések tömkelege forgott sokáig a fejemben, de hidd el, ezektől te is pánikhangulatba kerülsz  ̶ feleslegesen, ami most inkább ront a helyzeten, minthogy megoldást nyújtana.

Ezeket megelőzendő nem volt totális hülyeség előre gondolkodni az áprilisi, májusi esküvőzőknek, ők már tolták az egészet őszre, vagy 2021-re, ami szerintem ugyanolyan tökéletes lesz, mintha idén tavasszal lenne. Ugyanúgy, vagy még jobban össze lesztek szokva, otthon (remélhetőleg nyugalmasan) lesz még időtök tervezgetni, nem kell helyekre rohangálni. Nagyon sok szervező igyekszik a helyzethez mérten mindenkinek a legnagyobb segítséget nyújtani, lehetőleg a legkisebb kockázattal és a legkisebb kellemetlenséget okozva megoldani a vírus által kialakult helyzet problémáit.

Ha pedig valaki nagyon ragaszkodik egy dátumhoz, akkor semmi gond, mert itthon már erre is akadt egy példa, nem is akármilyen. Egy hallgatótársam most házasodott meg a korlátozások alatt. Biegelbauer Pál és felesége, Petra online tartották meg esküvőjüket, Facebookon live-ban kötötték össze életüket. Eredetileg körülbelül 200-an lettek volna, viszont mivel mindenki otthon van és elég sok ismerőssel rendelkeznek egyetemi hallgatókként, így közel 400-an vehettünk részt az esküvőjükön, ami valljuk be, nem egy mindennapi dolog. Annyit kértek egy héttel azelőtti „eligazító videóban”, hogy aki részt szeretne venni, az öltözzön fel elegánsan, mintha az esküvőn venne részt, készítsen be egy pohár pezsgőt a koccintáshoz, és örüljön velük együtt. Pali és Petra egy etyeki házba költöztek az esküvő előtti héten, amit az ottani lelkipásztor vendégek elszállásolására rendezett be, így ott biztonságosan meg tudták tartani az egyházi szertartást, a polgárit pedig kicsit hamarabbra tették, mint szerették volna, még március közepére, hogy biztosan ne akadályozza semmiféle korlátozást a hivatalos házasságkötést. A menyasszonytáncot sem felejtették ki, Petra immáron a férje segítségével táncolt velünk; a kamerát kezébe véve olyan szöget vett, mintha mi fognánk a vállát és táncoltatnánk az ifjú feleséget. Paliék kiírták előre a bankszámlaszámot, amire lehetett utalni összeget, ha valaki úgy érezte, vagy alapból szándéka lett volna az esküvőn a menyasszonytánchoz adni, de persze semmiféle nyomás nem volt felénk ebben az irányban. Ezzel a kis kitérő történettel szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy senki ne keseredjen el, mindenre van megoldás!

Esküvő szertartás megrendezésének szabályai koronavírus idején
Korlátozások-engedmények

Most pedig a kissé szárazabb, ám annál fontosabb része következik a cikknek. Összeszedtem, hogy mik azok a korlátozások, illetve lazítások, amik jelenleg érvényben vannak. Erről egy kis grafikát is fogtok látni, hogy le tudjátok menteni, és egy képen legyen minden fontos információ, ami aktuálisan érvényes rendezvények, esküvők, kültéri-beltéri események megtartására.

A májusi esküvődátumokat, ha jól tudom, mind eltoltátok őszre, én is így tettem volna, tudom, hogy minden vágya az ember lányának akkor férjhez menni, amikorra eltervezte, hiszen már kifizette a foglalót és összeboronálta a népet. Viszont senki nem szeretne egy feszengésekkel teli esküvőt, amiből aztán több megbetegedés is lehet, és ilyenkor a nagyszülőkre kell először gondolnunk. Tehát a legjobb ötlet volt, amit tehettetek és őszre toltátok: ez már egy kisebb fellélegzés, illetve egy plusz lehetőség, hogy abba a gyönyörű fehér ruhába, még fotókompatibilisebb testet farigcsáljatok a nagy napra (már akinek vannak ilyen törekvései).

A júniusi dátumoknál már inkább a helyszín mondta le az esküvőt, nyilván senki sem akar sem bírságot, sem megbetegedést, és mindenki igyekszik a legnagyobb felelősségtudattal eljárni a maga hatókörében, amennyire megengedheti magának. Ilyenkor több lehetőség közül tudtok választani: vagy megpróbáltok az eredeti szolgáltatóval egyeztetve más időpontot találni, vagy valamilyen egyéb kültéri megoldásban gondolkodtok tovább és ahhoz igazítotok mindent, vagy szintén halasztjátok őszre az eseményt (akár egy másik helyszínen). Eddig maximum 5 fő vehetett részt a polgári szertartáson ahova fotóst, videóst sem engedtek be. Családi ebéd pedig kizárva. Most viszont sokat javult a helyzet, jelenleg nincs létszámkorlátozás, de tartani kell a távolságot egymásról (1,5-2 m); de persze mindenképp várjátok meg, hogy a helyszínről mit jeleznek vissza, vállalják-e a  vagy sem. Szerencsére így már nagyobb könnyebbség, mint eddig, de azért próbáljatok meg korlátot szabni a létszámban, egymás megóvása érdekében. A lagzi rendezvénynek számít, ami tilos, de kültéri helyszínen szabad ételt fogyasztani, a sátor kizárása nincs a rendeletben, illetve fotós-videós, anyakönyvvezető is megy ki szabadtéri helyszínre   ̶   tehát ha jó idő van, és kicsit messzebb rakjátok a székeket egymástól, akkor egy nagyon hangulatos júniusi esküvőt tudhattok magatok mögött. Ráadásul nem kell külön fotózásra helyszín, mert szabadtéren számos lehetőség van erre. A templomi esküvő is engedélyezett, arról sem kell lemondani.

Ezek elég jó engedmények ahhoz, hogy a júniusi esküvőket megtartsátok, nagyon jó ütemben haladunk afelé, hogy újra „élhetővé” váljon a környezet, persze ez azt jelenti, hogy bíznak abban, hogy figyelünk egymásra, elővigyázatosak és felelősségteljesek vagyunk, ami nem is annyira nehéz; illetve az esküvőnk érdekében ennyi önuralom igazán semmiség. Tehát, amíg tartható az esküvőn a biztonságos távolság, addig mind a polgári, mind az egyházi szertartás létszámkorlátozás nélkül megrendezhető, de lagzit tartani sajnos még nem lehet.

Ezek az engedmények első sorban Pest megyén kívülre vonatkoznak, a korlátozások a fővárosban és körülötte szigorúbbak, ami érthető; viszont az igazán szép tájak a betondzsungelen kívül vannak. Érdemes kitekinteni kicsit a fővárosi zsibongásból, és egy nyugodt tópartot keríteni az eseménynek.

Online esküvői koronavírus idejénMindenkinek kitartást, és nyugalmat az elkövetkezendő időszakra! Ha ilyen tempóban haladunk, senkinek nincs oka pánikra; illetve, ha már menyasszony vagy, biztosan nem az fogja meghatározni a kapcsolatot, hogy mikor van meg róla a papír. Hamarosan minden jobbra fordul, tessék egészségesen étkezni, nem a hűtőre járni, minden napra beiktatni egy kis testmozgást, elég folyadékot inni, ne legyünk összeaszottak a nagy napra, és mindenki éljen egy kicsit magának most   ̶   hiszen nem kell rohangálva intézni a várva várt esküvőt!

 

Szerző: Hellinger Patrícia Ivett

Köszönjük Biegelbauer Pálnak és feleségének, Petrának az esküvői fotókat!

Nagyon sok boldogságot kívánunk!

 

Vissza a Blog oldalra

Tekintsd meg esküvői ruha kollekciónkat!